Spis treści
- Podsumowanie sezonu grzybowego: Świętokrzyskie 2024
- Perspektywy na końcówkę sezonu grzybowego 2024
- Listopad będzie należał do opieniek ale nie tylko. Popularne są jeszcze dwa gatunki. Zobaczcie Wasze jesienne zbiory w galerii
- Opieńka, mleczaje jodłowe i gąski zielonki. Trzy gatunki polecają się na listopadowe grzybobranie
- Z gąskami trzeba uważać! Ostrzegają lekarze
- Jak długo grzyby z nami zostaną w Świętokrzyskiem?
- Opieńka, mleczaj, gąska. To nie wszystkie listopadowe grzyby
Podsumowanie sezonu grzybowego: Świętokrzyskie 2024
Borowiki szlachetne i wrześniowo-październikowy wysyp w lasach świętokrzyskiego zaskoczył nawet najwytrwalszych grzybiarzy. Pełny koszyk można było uzbierać nawet w miejscach, gdzie grzybów nie było od dawna. Handlarze grzybami byli zaskoczeni ilością borowików dostarczanych na lokalne skupy, a cena w hurcie za kilogram zdrowego borowika szlachetnego spadła do 10 złotych. Liczne fotorelacje z najodleglejszych zakątków województwa potwierdzały fakt, że uczestniczyliśmy w jednym z najlepszych sezonów grzybowych w historii.
Perspektywy na końcówkę sezonu grzybowego 2024
Prawdziwki, bo tak potocznie mówimy o borowikach szlachetnych powoli ustępują miejsca innym gatunkom. Jesienne grzybobranie to jednak nadal przyjemność i z lasu z całą pewnością nie wrócimy z pustym koszem. Paweł Kosin leśnik z Daleszyc podpowiada, na jakie gatunki możemy wciąż liczyć wybierając się do lasu.
Przełom października i listopada, a później cały listopad to jest oczywiście czas grzybów jesiennych, chociaż jak donoszą social media wciąż można trafić na borowiki szlachetne - mówi Paweł Kosin leśnik z Daleszyc - Podstawowe i najbardziej popularne grzyby, które będą jeszcze dostępne dla grzybiarzy to przede wszystkim trzy gatunki: opieńka. Grzyb bardzo lubiany przez amatorów leśnego runa, grzyb czysty, występujący w dużych skupiskach. Bywa tak, że trafiając na pień porośnięty opieńkami w kilka minut możemy nazbierać pełen kosz. Polacy cenią również walory kulinarne opieniek, podobno świetnie sprawdzają się w pierogach.
Listopad będzie należał do opieniek ale nie tylko. Popularne są jeszcze dwa gatunki. Zobaczcie Wasze jesienne zbiory w galerii
Drugim gatunkiem, który najczęściej trafia do koszyków jest MLECZAJ. I tutaj należy się krótki komentarz, ponieważ większość grzybiarzy nie rozróżnia tego gatunku i mówi potocznie -RYDZ-, na wszystkie mleczaje. Okazuje się, że mleczaj rydz, ten najbardziej szlachetny wśród mleczajów, owszem w Świętokrzyskiem występuje, ale nie jest tak bardzo popularny jak mleczaje jodłowe. Jeżeli chodzi o walory smakowe mleczaj rydz jest najsmaczniejszy, ale mleczaje jodłowe niewiele mu ustępują, szczególnie przyrządzone w tradycyjny sposób na masełku - opowiada Paweł Kosin
Opieńka, mleczaje jodłowe i gąski zielonki. Trzy gatunki polecają się na listopadowe grzybobranie
Trzecim gatunkiem polecającym się na listopadowe grzybobranie są gąski zielone. Ten gatunek rośnie nawet na najbardziej jałowych i ubogich glebach. W zasadzie uwielbiają gleby piaszczyste, a grzybiarze doskonale wiedzą, że na gąski trzeba mieć odpowiednie "miejscówki". Taką mekką gąsek są ubogie laski sosnowe wokół Łagowa czy Rakowa.
Z gąskami trzeba uważać! Ostrzegają lekarze
Gąski są bardzo smaczne ale jak informują lekarze, grzyby te kumulują toksyny. W przypadku spożycia dużych ilości gąsek przez kilka dni ten grzyb może nam zaszkodzić. "W tym przypadku, jak we wszystkim umiar jest jak najbardziej pożądany" dodaje Paweł Kosin.
Jak długo grzyby z nami zostaną w Świętokrzyskiem?
Wszystko wskazuje na to, że nie grozi nam rychłe nadejście zimy. I dopóki nie nadejdą poważne mrozy do lasu warto chodzić i korzystać z uroków jesieni. Prawdopodobnie nie znajdziemy już tylu borowików szlachetnych, ale opieńki, mleczaje, gąski wciąż będzie można zbierać w dużej ilości. Korzystajmy z tego sezonu, póki jest dla nas łaskawy - zaprasza do lasu Paweł Kosin.
Opieńka, mleczaj, gąska. To nie wszystkie listopadowe grzyby
Listopadowe runo leśne to nie tylko te trzy wspomniane gatunki. W wielu miejscach grzybiarze nastawiają się na zbiór podgrzybków brunatnych, kań, maślaków pstrych, zajączków czy boczniaków. Cieszmy się jak najdłużej "darami natury". Darz Bór dla wszystkich grzybiarzy.