Właścicielami Pasieki Dobra Pszczoła są Rafał i Małgorzata Zacharscy.
Kandydaturę zgłosiliśmy sami i po blisko roku oczekiwania otrzymaliśmy wiadomość, że została ona zaakceptowana. Dla nas to bardzo ważne, że znaleźliśmy się w prestiżowym gronie 85 producentów żywności zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego. W powiecie starachowickim jesteśmy jedyną pasieką z tak zaszczytnym tytułem. W produkcji stawiamy przede wszystkim na jakość. Potwierdzają to nasi klienci, a wpis do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego to dla nas ogromne wyróżnienie – powiedział Rafał Zacharski.
Pasieka „Dobra Pszczoła” działa od dziewięciu lat. Jest to pasieka wędrowna, w której powstają miody odmianowe, między innymi lipowy, spadziowy, faceliowy, rzepakowy, wrzosowy, klonowy, wielokwiatowy. W zeszłym roku miód wielokwiatowy z pasieki „Dobra pszczoła” przy ogromnej konkurencji zajął pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.
Pasieka „Dobra Pszczoła” jako pierwsze gospodarstwo w powiecie starachowickim zarejestrowało rolniczy handel detaliczny. Miody można kupić na miejscu, możliwy jest też dowóz produktów na odległość do 20 kilometrów od miejsca produkcji.
Gospodarstwo Rolno – Ogrodnicze Marcina Kawalca w Jagodnem może pochwalić się 90-letnią tradycją. Działalność rozpoczęło w latach 30-stych XX wieku. Założył je pradziadek pana Marcina, a kolejne pokolenia ogrodników pasjonatów rozwijały gospodarstwo wprowadzając liczne, coraz bardziej nowoczesne rozwiązania. Dziś w gospodarstwie w szklarniach produkuje się pomidory, ogórki oraz kwiaty. Sześć lat temu pan Marcin jako jeden z pierwszych posadził aktinidię ostrolistną, której nazwa handlowa brzmi minikiwi. Pierwsze owoce zostały zebrane w 2016 roku. Wtedy też gospodarstwo pana Marcina dołączyło do Stowarzyszenia Plantatorów Minikiwi.
Dziś minikiwi uprawiane jest w szklarni oraz w gruncie. Jest to smaczny, bogaty w witaminy owoc wielkości agrestu, spożywany w postaci przekąski na surowo lub w formach przetworzonych takich jak konfitury, soki czy nalewki.
Większość towaru z gospodarstwa trafia do hurtowni spożywczych, ale produkty, w tym minikiwi można kupić także na miejscu w gospodarstwie. Wybierając się po minikiwi warto pamiętać, że jest to produkt sezonowy, dostępny tylko jesienią.
Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK), która prowadzi działania mające na celu rozwój turystyki kulinarnej, poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej. W ten sposób pomaga małym przedsiębiorstwom związanym z sektorem żywności, czyli np. gospodarstwom rolnym i rybackim, sklepom farmerskim czy gospodarstwom agroturystycznym.
Wręczenie certyfikatów dla wytwórców lokalnej, tradycyjnej żywności odbyło się we wtorek w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach. Producenci odebrali certyfikaty z rąk marszałka Andrzeja Bętkowskiego. Gratulujemy właścicielom obydwu gospodarstw.