Co to jest Przysmak Świętokrzyski?
W przeciwieństwie do tradycyjnych chipsów czy prażynek, Przysmak Świętokrzyski sprzedawany jest w postaci surowej, suchej i twardej. Są to małe, białe, sprasowane kawałki w kształcie kwadracików, które dopiero w domu, po obróbce termicznej, zmieniają się w gotową do spożycia przekąskę.
Sekret tkwi w smażeniu:
- Rozgrzewanie tłuszczu: Należy rozgrzać tłuszcz (najlepiej olej) do wysokiej temperatury.
- Smażenie: Surowe kawałki wrzuca się na gorący tłuszcz.
- Błyskawiczna transformacja: W ciągu zaledwie kilku sekund Przysmak pęcznieje, niemal podwajając swoją objętość, i nabiera złocistego koloru, stając się lekkim i chrupiącym.
- Doprawianie: Po odsączeniu z tłuszczu, przekąskę należy posolić lub posypać ulubionymi przyprawami (papryką, serem, itp.).
Ta nietypowa forma przygotowania była w czasach niedoborów atrakcyjną rozrywką, a także dawała poczucie stworzenia przekąski własnymi rękami.
Przysmak Świętokrzyski. Historia i Producent
Przysmak Świętokrzyski narodził się w 1988 roku w Wytwórczej Spółdzielni Pracy "Społem" w Kielcach, tej samej, która odpowiada za kultowy Majonez Kielecki. Powstanie przysmaków było odpowiedzią na braki rynkowe i rosnące zapotrzebowanie na proste, smaczne przekąski.
Choć pierwotnie produkowany był na bazie wody, mąki i skrobi, jego fenomen polegał na tym, że był produktem długowiecznym i łatwym do przechowywania, co miało duże znaczenie w ówczesnej gospodarce. Do dziś stanowi jeden z kluczowych produktów Spółdzielni, będąc dumą regionu i przypomnieniem o kulinarnym dziedzictwie Świętokrzyskiego.
Przysmak Świętokrzyski to symbol kreatywności w trudnych czasach i doskonały przykład na to, jak prosty, a zarazem genialny pomysł może przetrwać dekady i stać się kultową marką regionalną.
Przysmak Świętokrzyski ma się dobrze
Do tej pory sprzedaż Przysmaku Świętokrzyskiego ma się dobrze, a produkt znaleźć można w wielu sklepach. Pozostaje również hitem eksportowym WSP Społem. W wielu krajach kielecką spółdzielnie kojarzą głównie ze Snackiem, a nie Majonezem Kieleckim.
Dbamy o to, aby każdy jego kęs przeniósł konsumenta w czasie, do lat szkolnych i wizyt u babć. W WSP „Społem” kładziemy ogromny nacisk na utrzymanie tradycyjnych receptur, dbając jednocześnie o spełnienie najwyższych standardów jakościowych. Zespół specjalistów stale monitoruje proces produkcyjny, aby zachować niepowtarzalny smak, który jest niezmienny od 1988 roku, kiedy ruszyła produkcja tego produktu – podkreśla Adam Jamróz, prezes kieleckiej WSP Społem.