Jadłodzielnia Starachowice

i

Autor: UM Starachowice Jadłodzielnia Starachowice

jadłodzielnia starachowice

Nie marnujmy jedzenia! W Starachowicach działa jadłodzielnia

2024-04-03 8:28

Według statystyk rocznie każdy Polak marnuje 50 kilogramów żywności, z obserwacji wiemy ile jedzenia marnuje się po świętach. Można temu zapobiec! Przypominamy, że w Starachowicach działa jadłodzielnia. Tam można oddawać żywność dla osób potrzebujących.

Nie marnuj jedzenia! Podziel się posiłkiem

Z założenia, jadłodzielnia jest przeznaczony dla osób potrzebujących pomocy żywnościowej. Można tam przynosić produkty hermetycznie zamknięte, którym nie minął termin przydatności do spożycia. Mogą to być: makarony, kasze, ryż czy konserwy i słoiki. Mięso i nabiał powinny być oryginalnie zapakowane.

Jadłodzielnia Starachowice

i

Autor: UM Starachowice Jadłodzielnia Starachowice

Jadłodzielnia, to jest miejsce do którego każdy z nas może przynieść jedzenie które inna osoba może wykorzystać. Prosimy o to żeby tutaj były przynoszone produkty, które mają jeszcze ważny termin ważności, które mogą wykorzystać inne osoby - mówi Marek Materek, prezydent Starachowic.

Jadłodzielnia znajduje się w centrum handlowym przy ulicy Armii Krajowej - Galeria Handlowo-Targowa "Skałka" . Produkty, które można tu zostawiać powinny mieć dłuższą datę ważności i najlepiej jeśli będą hermetycznie zapakowane. Od poniedziałku do piątku jadłodzielnia czynna jest w godzinach od 8.30-17:00. Natomiast w soboty do godziny 14:00.

Jakie produkty można przynosić do JADŁODZIELNI

  • takie produkty, które sam mógłbyś zjeść
  • produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
  • produkty hermetycznie zapakowane (słoiki, konserwy, itp)
  • sery, jogurty, twarogi.

Jakich produktów nie należy przynosić do JADŁODZIELNI

  • żadnego rodzaju surowego mięsa- te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu,
  • produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
  • potraw zawierających surowe jaja,
  • produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików!
  • produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
  • produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”),
  • produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie),
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,alkoholu.
QUIZ. Świętokrzyskie gminy i powiaty. Dopasujesz je do siebie?
Pytanie 1 z 17
Gmina Brody. Jaki to powiat?

Polub nasz fanpage ESKA Starachowice News na Facebooku! Znajdziesz tam najświeższe informacje z Twojego miasta i okolicy