żur

i

Autor: facebook.com/Gazeta Starachowicka

Świąteczny Żurek! Przepis na NAJLEPSZY w powiecie starachowickim! Robicie podobnie?

2021-03-15 13:06

To nie są żadne "czary mary" wystarczy kilka składników i świąteczny żur gotowy! Ale żeby był taki, jak robiły go nasze babki i prababki po przepis wybraliśmy się do Koła Gospodyń Wiejskich "Osinianki". Panie zdradziły nam swój SEKRET! Czy robicie podobnie?

Na dobry barszcz wielkanocny trzeba przynajmniej tydzień wcześniej przygotować sobie zakwas - opowiada Barbara Kwapisz z KGW Osinianki.

Jak przygotować zakwas?

Mąkę żytnią zalewamy ciepłą wodą w glinianym naczyniu, mieszamy drewnianą łyżką. Co jakiś czas zakwas "dokarmiamy" mąką i wodą. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ciepłego miejsca. Po tygodniu zakwas mamy gotowy - opowiada Pani Basia.

zur

i

Autor: facebook.com/Gazeta Starachowicka

Co dodajemy do wielkanocnego żuru?

  • wędzonkę
  • mięso
  • cebula
  • czosnek
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól

To wszystko należy oczywiście zagotować i zaprawić wcześniej przygotowanym zakwasem, można dodać śmietany. Do tego dodajemy święconą kiełbasę, jajko i chrzan- dodaje Pani Basia.

Po połączeniu tych składników taki barszcz jest NAJLEPSZY!

O tradycjach Wielkanocnych, o tym jak robić pisanki czy palmy posłuchajcie na 102, 1 ESKA Starachowice.

Słodka Wielkanoc w gorzkich czasach