Na dobry barszcz wielkanocny trzeba przynajmniej tydzień wcześniej przygotować sobie zakwas - opowiada Barbara Kwapisz z KGW Osinianki.
Jak przygotować zakwas?
Mąkę żytnią zalewamy ciepłą wodą w glinianym naczyniu, mieszamy drewnianą łyżką. Co jakiś czas zakwas "dokarmiamy" mąką i wodą. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ciepłego miejsca. Po tygodniu zakwas mamy gotowy - opowiada Pani Basia.
Co dodajemy do wielkanocnego żuru?
- wędzonkę
- mięso
- cebula
- czosnek
- liść laurowy
- pieprz
- sól
To wszystko należy oczywiście zagotować i zaprawić wcześniej przygotowanym zakwasem, można dodać śmietany. Do tego dodajemy święconą kiełbasę, jajko i chrzan- dodaje Pani Basia.
Po połączeniu tych składników taki barszcz jest NAJLEPSZY!
O tradycjach Wielkanocnych, o tym jak robić pisanki czy palmy posłuchajcie na 102, 1 ESKA Starachowice.