Stworzyli w kilka lat ślimacze imperium. Pomysł na biznes pojawił się spontanicznie

i

Autor: „Ka-Ro Świętokrzyska Hodowla Ślimaków” Stworzyli w kilka lat ślimacze imperium. Pomysł na biznes pojawił się spontanicznie

Biznes Świętokrzyskie

W Chybicach stworzyli ślimacze imperium. Pomysł na biznes pojawił się spontanicznie

2024-11-06 8:30

Świętokrzyska Hodowla Ślimaków rozwija się u podnóża Gór Świętokrzyskich w malowniczo położonych Chybicach w gminie Pawłów. Założycielami "ślimaczego interesu" są Robert Piekarz i Karol Kusiak. Od 2015 z powodzeniem rozwijają hodowlę ślimaków, a ich produkty trafiają na stoły w całej Europie

Spis treści

  1. Chybice. Największa hodowla ślimaków w Świętokrzyskiem
  2. Jak powstała świętokrzyska hodowla ślimaków w Chybicach?
  3. KA-RO. Takie były początki
  4. Ślimaki stały się ich prawdziwą pasją
  5. Historia. Hodowla ślimaków w Chybicach
  6. Jak przebiega hodowla ślimaków?
  7. Ślimaki z Chybic na stołach Francuzów, Włochów i Hiszpanów
  8. Ciekawostki związane ze ślimakami
  9. Ślimaki w medycynie

Chybice. Największa hodowla ślimaków w Świętokrzyskiem

Chybice to wieś położona w województwie świętokrzyskim, w powiecie starachowickim, w gminie Pawłów. W latach 1954–1972 wieś należała i była siedzibą władz gromady Chybice. W latach 1975–1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa kieleckiego. Przez miejscowość przebiega droga wojewódzka nr 756.

Jak powstała świętokrzyska hodowla ślimaków w Chybicach?

Życiem rządzą przypadki, zbiegi okoliczności i łut szczęścia. Tak właśnie było w historii dwóch młodych mieszkańców niewielkich Chybic w gminie Pawłów (woj. świętokrzyskie). Podczas gdy większość lokalnych rolników stawia od lat na produkcję owoców miękkich, wiśni, śliwek, jagód amerykańskich, oni postanowili zainwestować swoje oszczędności w ... ślimaki. W Polsce, smakoszami ślimaków na pewno nie jesteśmy, ale w tym interesie, jak się okazało z czasem, nie ma to najmniejszego znaczenia.

KA-RO. Takie były początki

Sam pomysł narodził się zupełnie przypadkowo - opowiadają nam Robert i Karol - jeden z naszych znajomych z którym gramy w piłkę już posiadał podobną hodowlę. Zaczęliśmy podpytywać, interesować się tematem, a sama decyzja była bardzo szybko, na zasadzie "robimy? robimy!". Dziesięć lat temu sami nie wiedzieliśmy co z tego wyjdzie. Pieniądze na początek to był kapitał, który zebraliśmy z naszych przyjęć weselnych. Pierwsze dwa,trzy lata były trudne, ale wszystko dlatego, że NIE WIEDZIELIŚMY NIC NA TEMAT ŚLIMAKÓW, wszystko co robiliśmy polegało na metodzie prób i błędów.

Ślimaki stały się ich prawdziwą pasją

W trzecim roku śmialiśmy się, że jesteśmy już ekspertami w dziedzinie ślimaków. W tym czasie popełniliśmy wszystkie możliwe błędy. Hodowlę prowadzimy u rodziców Karola, a u moich teściów - mówi Robert Piekarz - W tym momencie razem z nami zatrudniamy sześć osób, w tym tłumaczkę, magazyniera i dwie dziewczyny na hali. Dodatkowo oczywiście pracowników sezonowych do zbioru ślimaków. W tym momencie skupujemy też ślimaka od innych hodowców, selekcjonujemy go i wysyłamy pod konkretne zamówienia.  

Historia. Hodowla ślimaków w Chybicach

Robert i Karol aktualnie zajmują się hodowlą jednego gatunku ślimaków: Helix Aspersa Muller. Dodatkowo skupują od innych hodowców drugi gatunek: Helix Aspersa Maxima. Drugi z gatunków, z dużym prawdopodobieństwem również będzie hodowany w Chybicach już w przyszłym roku. Oba gatunki ślimaków, należą do jadalnych. Jeden to ślimak afrykański drugi śródziemnomorski. Z gatunku Maxima pozyskuje się również śluz do kremów.

Jak przebiega hodowla ślimaków?

Hodowla przebiega wieloetapowo. Najpierw musimy ślimaki rozmnożyć, ten proces rozpoczynamy w marcu i trwa on około dwa miesiące. Następnie wypuszczamy ślimaki do parków hodowlanych, ten proces wzrostu trwa trzy miesiące, a później następuje zbiór, selekcja i przygotowanie do wysyłki. W tym momencie produkujemy własnych ślimaków około 50 ton rocznie. Dodatkowo skupujemy ślimaki od innych hodowców. Łącznie eksportujemy średnio 200 ton w każdym roku. Zapotrzebowanie mamy na 800-900 ton! - opowiadają Karol i Robert.

Ślimaki

i

Autor: Agnieszka Jędrasik

Ślimaki z Chybic na stołach Francuzów, Włochów i Hiszpanów

Te trzy kraje zdecydowanie dominują w zamówieniach realizowanych przez firmę Ka-Ro z Chybic. Hodowcy z naszego podwórka organizują też szkolenia dla osób zainteresowanych hodowlą ślimaków. "Wiedza, którą przekazujemy pozwala unikać błędów, które sami popełnialiśmy na początku hodowli"

Ciekawostki związane ze ślimakami

Ślimaki w medycynie

Już od czasów starożytnych wykorzystujemy ślimaki lądowe do leczenia wielu schorzeń. Nie dziwi zatem, że w Babilonii i Egipcie były symbolem wieczności. Ponadto Hipokrates leczył ślimaczym śluzem oparzenia, ropnie i różne urazy. W XVIII wieku preparaty z ekstraktem ślimaków do użytku zewnętrznego stosowano w problemach skórnych, a do użytku wewnętrznego w gruźlicy i zapaleniu nerek. Spożywanie ślimaków zalecane jest w przypadku zmęczenia lub krwawienia z nosa.

W XIX i XX wieku wzrosło zainteresowanie zastosowaniem ślimaków w medycynie do leczenia: przepuklin, zapaleń, przeziębień, kaszlu, chorób oskrzeli, astmy, chorób gardła i płuc. W ostatnich latach ślimaki służą również do leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Po badaniu składników komórkowych i molekularnych stwierdzono, że ślimak produkuje wydzielinę, której kompozycja jest zbliżona do ludzkiej skóry. Dlatego też działa on na nią regenerująco. Odkrycie to odegrało istotną rolę w nauce. Warto też zauważyć, że używając własnego śluzu, ślimak jest w stanie całkowicie przywrócić sobie swą powłokę.

QUIZ: Magiczny powiat starachowicki. Rozpoznasz te miejsca?

Pytanie 1 z 11
Te skały znajdują się na terenie powiatu starachowickiego. W jakiej gminie?
Powiat Starachowice