rydze

i

Autor: Rączka Konrad

ZDJĘCIA

Zatrzęsienie rydzy w starachowickich lasach. Wciąż można je zbierać!

2023-11-07 17:17

Specjaliści od grzybów zaznaczą oczywiście, że to nie rydze tylko mleczaje jodłowe, ale i te są uważane za jedne z najsmaczniejszych - zwłaszcza duszone na maśle. Ich cechą charakterystyczną jest pomarańczowy kolor, dzięki czemu można je łatwo znaleźć. W starachowickich lasach wciąż można je zbierać, w tym roku jest ich wyjątkowo dużo. Zobaczcie zbiory z ostatnich dni, pasjonata grzybobrania Konrada Rączki ze Starachowic.

Rudy, rudy, rudy RYDZ! Mleczaje jodłowe w świętokrzyskich lasach

Duża część rodziny do której należy mleczaj jodłowy to smaczne grzyby jadalne, który są jednymi z najbardziej pożądanych darów lasu. Mleczaje ceni się przede wszystkim ze względu na niepowtarzalny smak i wyjątkowy, niemal owocowy zapach.

Takiego listopada to jeszcze nie grali - pisze na swoim Facebooku, grzybiarz ze Starachowic, Konrad Rączka. Rydzowy ogień w starachowickich lasach. Zobaczcie zdjęcia!

Mleczaj Jodłowy - jak wygląda? Jak go rozpoznać?

  • Mleczaje rośną w Polsce od sierpnia do listopada w lasach i młodnikach iglastych, na piaszczystych glebach.
  • Kapelusz najczęściej, o średnicy 4-10 cm, początkowo jest płaski, wypukły, z czasem staje się wklęśnięty, lejkowaty. Zwykle przybiera kolor pomarańczowy, łososiowy lub czerwonawy.
  • Blaszki mleczaja zwykle są ciemnopomarańczowe, gęste i wychodzą nieco na niski (3-5 cm) trzon, który jest jaśniejszy od kapelusza, z charakterystycznymi płytkimi pomarańczowymi jamkami.
  • Cechą rozpoznawczą jest to, że po uszkodzeniu wydziela pomarańczowe mleczko (stąd nazwa mleczaj), które przypomina sok z marchewki i po kontakcie z powietrzem zielenieje.

Jest jednak jeden podstępny gatunek MLECZAJA - mleczaj wełnianka, który również często występuje w naszych lasach. Jest trujący. Najczęściej spotkamy go pod brzozami, a od pozostałych mleczajów odróżnia go brak charakterystycznej pomarańczowej wydzieliny po przekrojeniu i jasny przekrój korzenia. Jeżeli natomiast mamy wątpliwości najlepiej zapytać certyfikowanego klasyfikatora grzybów w sanepidzie.

Jak przyrządzić mleczaje?

Najprostsze i najlepsze danie to rydze smażone na maśle. Wystarczy tylko odrobina soli, cebulka i gotowe.

rydze na maśle

i

Autor: Rączka Konrad

Życzymy udanych zbiorów i smacznego!

QUIZ: Magiczny powiat starachowicki. Rozpoznasz te miejsca?

Pytanie 1 z 11
Te skały znajdują się na terenie powiatu starachowickiego. W jakiej gminie?
Powiat Starachowice

Polub nasz fanpage ESKA Starachowice News na Facebooku! Znajdziesz tam najświeższe informacje z Twojego miasta i okolicy