Jadłodzielnia to punkt do oddawania i pobierania żywności. Ważną zasadą jest to, aby przynosić jedzenie tylko takie, które sami moglibyśmy zjeść tj.nieprzeterminowane i zdatne do spożycia. Tu na pewno przyjdzie ktoś, kto chętnie weźmie nasz produkt. Dzięki temu możemy chociaż w jakimś procencie zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia. Statystycznie każdy Polak wyrzuca do kosza około 50 kg żywności rocznie.
Jakie produkty można przynosić do JADŁODZIELNI
-takie produkty, które sam mógłbyś zjeść
-produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
-produkty hermetycznie zapakowane (słoiki, konserwy, itp)
-sery, jogurty, twarogi.
Jakich produktów nie należy przynosić do JADŁODZIELNI
-żadnego rodzaju surowego mięsa- te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu,
-produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
-potraw zawierających surowe jaja,
-produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików!
-produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
-produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”),
-produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie),
-produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
alkoholu.