Jadłodzielnia to punkt do oddawania i pobierania żywności. Ważną zasadą jest to, aby przynosić jedzenie tylko takie, które sami moglibyśmy zjeść tj. nieprzeterminowane i zdatne do spożycia. Tu na pewno przyjdzie ktoś, kto chętnie weźmie nasz produkt. Dzięki temu możemy chociaż w jakimś procencie zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia. Statystycznie każdy Polak wyrzuca do kosza około 50 kg żywności rocznie.
Jakie produkty można przynosić do JADŁODZIELNI?
- takie produkty, które sam mógłbyś zjeść,
- produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
- produkty hermetycznie zapakowane takie jak słoiki, czy konserwy,
- sery, jogurty, twarogi.
Jakich produktów nie należy przynosić do JADŁODZIELNI?
- żadnego rodzaju surowego mięsa- te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu,
- produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
- potraw zawierających surowe jaja,
- produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików!
- produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
- produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”),
- produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie),
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady, alkoholu.
Polub nasz fanpage ESKA Starachowice News na Facebooku! Znajdziesz tam najświeższe informacje z Twojego miasta i okolicy