Zalewajka

i

Autor: facebook.com/SWIETOKRZYSKIE, Archiwum prywatne

tradycja

To najlepsza potrawa z regionu świętokrzyskiego według AI. Gości na naszych stołach od pokoleń

2025-04-12 17:37

Kuchnia regionu świętokrzyskiego cieszy się wielką popularnością wśród smakoszy. Mamy wiele regionalnych przysmaków, które wyróżniają nas na tle innych regionów Polski takich jak: Kugiel, goły czy parzybroda. Królowa jest jednak tylko jedna i chodzi oczywiście o świętokrzyską zalewajkę. Co ciekawe, to także najsmaczniejsze danie w województwie świętokrzyskim według sztucznej inteligencji!

Wybór "najlepszej" świętokrzyskiej potrawy jest oczywiście subiektywny i zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Jednakże, bez wątpienia, zalewajka świętokrzyska jest uważana za najbardziej charakterystyczną i rozpoznawalną potrawę regionu. Ta prosta, sycąca zupa na bazie kwaśnego żuru z ziemniakami, skwarkami (często z boczkiem lub kiełbasą) i czasami z dodatkiem grzybów leśnych, jest głęboko zakorzeniona w lokalnej tradycji kulinarnej. Jej popularność jest tak duża, że doczekała się nawet swojego święta. Wielu mieszkańców i turystów uważa zalewajkę za kwintesencję smaków świętokrzyskiej kuchni.

Jaka jest najlepsza potrawa w regionie świętokrzyskim i dlaczego? Takie pytanie zadaliśmy AI

Odpowiedź na "dlaczego zalewajka jest najlepsza" jest subiektywna i opiera się na wielu czynnikach, które sprawiają, że jest tak ceniona, zwłaszcza w regionie świętokrzyskim. Są nimi: prostota i autentyczność, wyrazisty smak i głębokie zakorzenienie w tradycji. Dla wielu osób te czynniki sprawiają, że jest to niezastąpiona i ulubiona potrawa. Jednak warto pamiętać, że gust jest indywidualny i dla kogoś innego "najlepszą" świętokrzyską potrawą może być kugiel czy parzybroda - odpowiada sztuczna inteligencja.

Zalewajka. Kulinarny symbol Świętokrzyskiego

Prosta i sycąca zalewajka serwowana była już w drugiej połowie XIX wieku. Pojawiła się w centralnej części Polski i z czasem stała się popularna w Świętokrzyskiem. Potrawa ta gotowana jest na bazie kwaśnego żuru, z ziemniakami, kiełbasą lub boczkiem, czasem z dodatkiem grzybów.  Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Nazwa zalewajki ma swoje pochodzenie w sposobie gotowania potrawy, gdyż zgodnie z dawną recepturą, pokrojone i ugotowane ziemniaki zalewało się zakwasem. 

Przepis na zalewajkę świętokrzyską

  • 70 dag ziemniaków
  • 1 szklanka domowego zakwasu na żur,
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 posiekana cebula

Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie, a gdy będą miękkie, wlej zakwas i mleko wymieszane ze śmietaną. Zagotuj. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na suchej patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmaż cebulę. Dodaj do zupy, zagotuj, posól.Na koniec dodaj jajo na twardo.

źródło: https://swietokrzyski-przewodnik.pl/przewodnik-po-kielecczyznie-zalewajka/ Blog. Danuta Ramiączek

Świętokrzyskie. W jakiej miejscowości znajduje się obiekt ze zdjecia?
Pytanie 1 z 12
W jakiej świętokrzyskiej miejscowości znajdziemy źródełko Świętego Franciszka?
żródełko