Zupa fasolowa, makaron ze szpinakiem: Starachowicki szpital w programie Dobry posiłek w szpitalu

i

Autor: PZOZ Starachowice Zupa fasolowa, makaron ze szpinakiem: Starachowicki szpital w programie "Dobry posiłek w szpitalu"

Starachowicki Szpital

Zupa fasolowa, makaron ze szpinakiem: Starachowicki szpital w programie "Dobry posiłek w szpitalu"

2023-11-29 5:51

O szpitalnym jedzeniu krążą legendy, a posiłki często są bohaterami memów. Ten zły "pijar" będzie chciał złamać starachowicki szpital przystępując do programu "Dobry posiłek w szpitalu". W menu pojawi się między innymi zupa dyniowa z ziemniakami czy makaron ze szpinakiem i twarogiem.

Powiatowy Zakład Opieki Zdrowotnej w Starachowicach przystąpił do programu pilotażowego "Dobry posiłek w szpitalu"

"Dobry posiłek w szpitalu" to program wprowadzony przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach. Z założenia celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach. 

"Dobry posiłek w szpitalu" co może pojawić się w menu?

Posiłek dodatkowy• bułka pszenna 50g• masło 82% 10 g• polędwica drobiowa 20g• sałata zielona 4g• papryka czerwona 10 g• mandarynka 1 szt.

Dieta podstawowa• zupa fasolowa z ziemniakami 400ml• makaron ze szpinakiem i twarogiem 350g• herbata owocowa 250 ml• jabłko 1 szt.

Dieta cukrzycowa• zupa dyniowa z ziemniakami 400 ml• makaron pełnoziarnisty 100 g• mięso drobiowe gotowane z udźca z kurczaka 70 g• sos ziołowy 50 ml• sałatka szwedzka 150g• herbata owocowa 250ml• jabłko 1szt

W ramach pilotażu wszystkie posiłki przeznaczone dla pacjentów są przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka. Zawiera informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej i wartości odżywczej, sposobie obróbki oraz obecności alergenów. Codziennie, od poniedziałku do piątku publikowane będą zdjęcie co najmniej dwóch posiłków, spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia, wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

Celem uruchamianego przez NFZ programu pilotażowego ma być zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach. Fundusz przeznacza na ten cel dodatkowe 25 zł dziennie na pacjent

"Dobry posiłek w szpitalu" Starachowice:

Niestety umowy ze szpitalami, które zgłoszą chęć udziału w programie NFZ ma zawierać nie dłużej niż do końca tego roku. Sam pilotaż ma potrwać do końca czerwca 2024 roku. Łączna kwota przeznaczona na program pilotażowy w ujęciu rocznym przy założeniu, że weszłyby do niego wszystkie szpitale, może sięgnąć kilkuset milionów złotych do około 1,2 mld złotych.

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia? Nagrałeś interesujący materiał? Podziel się z nami, a my zapewnimy Ci anonimowość. Pisz starachowice@eska.pl lub prześlij wiadomość Messangerem. Polub nasz fanpage ESKA Starachowice News na Facebooku! Znajdziesz tam najświeższe informacje z Twojego miasta i okolicy