Do wydania książki przymierzają się Muzeum Wsi Kieleckiej oraz Wydawnictwo Jedność. Muzeum chce wypromować w całym kraju wyjątkowy smak potraw, przygotowywanych w Świętokrzyskiem przez gospodynie. Autorzy każdego przepisu zostaną podpisani, każdy otrzyma na pamiątkę książkę kulinarną, która będzie wspólnie stworzona.
Na przepisy i fotografie zgłoszonych potraw (rozdzielczość min. 300 dpi) organizatorzy przedsięwzięcia czekają do 9 marca pod adresami poczty elektronicznej [email protected] oraz [email protected]. Każde koło gospodyń lub gospodarstwo agroturystyczne może przesłać do trzech przepisów w kategoriach: przystawki, zupy, dania główne, desery, napoje, przetwory - informuje Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
Jednym z symboli kuchni świętokrzyskiej jest zalewajka, która jest chętnie spożywana na terenie całego województwa świętokrzyskiego. Zupa gotowana jest na bazie kwaśnego żuru, z ziemniakami, kiełbasą lub boczkiem.
Charakterystyczną potrawą ziemi świętokrzyskiej jest również pazibroda, którą najchętniej spożywają mieszkańcy powiatu skarżyskiego i terenów wokół Radomia. Składniki potrawy to utłuczone gotowane ziemniaki zmieszane z ugotowaną kapustą kiszoną, omaszczonych skwarkami świeżo wytopionymi ze słoniny. Pazibroda podawana jest na gorąco, dawniej jako jednodaniowy, codzienny obiad.