Animex- mamy już 38 chorych pracowników w firmie

i

Autor: pixabay Animex- mamy już 38 chorych pracowników w firmie

Animex Foods potwierdza - mamy 38 chorych i ponad 170 osób na kwarantannie

2020-05-27 11:57

Starachowicki Animex Foods po potwierdzeniu 38 zarażeń wśród swoich pracowników wydał oświadczenie w tej sprawie. Jednocześnie spółka zawiadamia, iż w toku dynamicznie zmieniającej się sytuacji oraz w wyniku konsultacji przeprowadzonej z ekspertami z zakresu epidemiologii, podjęta została decyzja o prewencyjnym skierowaniu do domów osób z wybranych wydziałów.

Zakład w Starachowicach zachowując zasady reżimu sanitarnego kontynuuje swoją produkcję.

Należy podkreślić, iż już w chwili podejrzenia zakażenia u tych osób, pozostali pracownicy, którzy mieli z nimi bezpośredni kontakt, zostali przez pracodawcę prewencyjnie odsunięci od pracy, zgodnie z uprzednio przyjętym sposobem postępowania. Obecnie kwarantanną objętych jest ponad 170 pracowników, którzy jednocześnie zostali poddani testom w kierunku koronawirusa - czytamy w oświadczeniu spółki.

Równolegle Animex Foods zawiadamia, iż w toku dynamicznie zmieniającej się sytuacji oraz w wyniku konsultacji przeprowadzonej z ekspertami z zakresu epidemiologii, podjęta została decyzja o prewencyjnym skierowaniu do domów osób z wybranych wydziałów. Dodatkowo każdy pracownik, który wykazuje jakiekolwiek objawy złego stanu zdrowia jest kierowany na badania w zakresie wirusa SARS-CoV-2.

Niezależnie od powyższego warto podkreślić, iż od samego początku stanu epidemicznego w kraju, Animex Foods wdrożył stale aktualizowane procedury wewnętrze. Przyjęte regulacje zakładają między innymi obligatoryjne noszenie maseczek przez pracowników na terenie zakładu, obowiązkowe mierzenie temperatury czy ograniczenie do niezbędnego minimum wizyt osób z zewnątrz na terenie obiektów należących do spółki. Ponadto podjęto działania mające na celu zwiększenie ilości punktów dezynfekcyjnych celem jeszcze częstszego mycia i odkażania rąk, a także wprowadzono dodatkowe mycia i sanityzacje zakładu. Kolejnym elementem wdrożonym w ramach ochrony bezpieczeństwa pracowników była reorganizacja czasu i miejsca pracy oraz np. korzystania ze stołówek zakładowych.