Zapiecek pizza napoletana
Wiele osób uważa, że to najlepsza pizzeria nie tylko w Starachowicach, ale i w całym województwie świętokrzyskim. I rzeczywiście, serwowana tu pizza w stylu neapolitańskim jest po prostu znakomita. Menu jest bardzo bogate i każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Miłośnicy włoskich serów powinni zwrócić uwagę na pizzę z sosem pomidorowym, mozarellą fior di latte, salami, suszonymi pomidorami i wędzoną scamorzą, wspaniałym serem pochodzącym z południowych Włoch. Bardzo dobra jest też Salsiccia z surową włoską kiełbasą wieprzową, cebulą i czosnkiem. Godna polecenia jest też Nduja, propozycja dla fanów kalabryjskiej kiełbasy o bardzo pikantnym smaku. Można tu też spróbować nietypowej pizzy Affumicato, którą najpierw się piecze, a później dodaje do niej zimne składniki. Wszystkie pizze mają tu 32 cm średnicy.
- Adres: ul. Adama Mickiewicza 1a
- Ocena Google: 4,5
- Ocena TripAdvisor: 4,5
Pizzeria Paradiso
Paradiso wyróżnia się spośród starachowickich pizzerii imponującym menu, zawierającym aż 64 smaki do wyboru. Typowego Włocha doprowadziłoby ono do zawału. Można tu zamówić pizze z między innymi prażoną cebulą, kukurydzą, groszkiem, kebabem, czerwoną fasolą, kabanosem czy ogórkiem. Składniki nie są najgorsze, ale niektóre połączenia smaków są po prostu niejadalne. Na szczęście jest tu ich tak dużo, że nikt stąd głodny nie wyjdzie. Bezpiecznym wyborem jest pizza Italia z sosem pomidorowym, serem, mozzarellą pomidorem i bazylią albo Napoli z dodatkiem salami, oliwek i jalapeno. Obsługa mogłaby być ciut lepsza.
- Adres: ul. Radomska 25
- Ocena Google: 3,7
Pizzeria La Dolce Vita
Właścicielem La Dolce Vita jest Damian Ślusarz, który uwielbia zaskakiwać swoich klientów nietypowymi pizzami. Stąd aż 50 rodzajów pizzy w menu. Autorskie receptury pana Damiana są rzeczywiście dość szalone, przykładowo do pizzy z sosem pomidorowym, serem, wołowiną, salami i jalapeno dodał… nachosy. W menu są też pizze o smaku burgera, pizze z frytkami czy też słodkim chili. Zaskakująco dobra jest pizza Finferli z sosem śmietanowym, kurkami, boczkiem i czerwoną cebulą. Ciekawym wyborem będzie też pizza Hot Gamberetto z koktajlowymi krewetkami, ananasem i jalapeno. Plus za gustowne i przytulne wnętrze oraz przystępne ceny.
- Adres: ul. Stefana Żeromskiego 3
- Ocena Google: 4,6
Pizzeria Galaktyka
W pizzerii o nazwie Galaktyka pizza powinna być nieziemska i trzymać kosmiczny standard. Czy właściciele sprostali temu wymagającemu wyzwaniu? Odpowiedź jest twierdząca. Mają świetny autorski pomysł na ciasto, co jest połową sukcesu. Jest takie, jakie powinno być w dobrej pizzy - cienkie i chrupiące. Druga połowa to składniki wysokiej jakości, dobrze dobrane i odpowiednio doprawione. Klienci chwalą też sosy i rzeczywiście są smaczne. Warto tu postawić na kosmiczne połączenia smaków, np. pizzę Kalisto z szynką, szarpaną wieprzowiną, ogórkiem kiszonym, cebulą i sosem barbecue albo Orbitę z boczkiem, kiełbasą żywiecką, oscypkiem i żurawiną.
- Adresy: ul. 8 Maja 25, ul. Generała Józefa Ludwika Hauke-Bosaka 3
- Ocena Google: 4,2
Pizzeria Balbinka
Nazwa swojska, ale kuchnia włoska. W Balbince pizze piecze się w piecu opalanym drewnem, przez co zdecydowanie zyskują na smaku. Lokal odróżnia się od innych starachowickich pizzerii brakiem tradycyjnego menu. Pizzeria przygotowuje podstawę, czyli ciasto z sosem pomidorowym lub czosnkowym, mozarellą i oregano w dwóch rozmiarach, 32 cm i 50 cm. Klienci wybierają swoje ulubione składniki i komponują własną pizzę. Składniki sprzedawane są w cenie 2, 3 i 4 złote, wybór jest przeogromny. Fani kuchni włoskiej postawią na pomidor, oliwki, salami z Neapolu czy też boczek z Mediolanu, ci zaś, którzy lubią typową polską pizzą, wybiorą kukurydzę, groszek czy kiełbasę żywiecką. Wszyscy będą zadowoleni i o to chodzi.
- Adres: ul. Jana Kilińskiego 18
- Ocena Google: 4,5
Pizzeria Jockerpizza
Jockerpizza, Jocker-Bar dla samotnych i dla par - takim sympatycznym hasłem reklamuje się pizzeria, położona tuż obok dworca PKS i PKP. Wnętrze zostało niedawno odnowione i jest tu całkiem miło. Dla klientów przygotowano 41 propozycji, mogą też użyć dżokera i sporządzić własną pizzę. W menu są zarówno włoskie klasyki, jak i wypasione pizze z dużą ilością mięsnych składników, tak lubiane w Polsce. Warto zwrócić uwagę na kilka mniej typowych zestawień, takich jak owocowa odmiana pizzy hawajskiej, w której szynkę zastąpiono brzoskwiniami albo pizza Draculla, zawierająca szynkę, chili, cebulę, czosnek, jalepeno i oregano.
- Adres: ul. Sportowa 16
- Ocena Google: 4,3
Gruby Benek Starachowice
Sieć pizzerii Gruby Benek to działająca w systemie franczyzowym popularna polska marka, która sprzedaje pizzę w stylu amerykańskim. Obecnie posiada kilkadziesiąt lokali w całej Polsce. Gruby Benek jest znany z dużych, sycących pizz, które charakteryzują się grubym, miękkim ciastem i hojną ilością dodatków. Wybór w menu jest szeroki, są tu i klasyczne smaki, takie jak margherita pod nazwą Goły Benek czy capricciosa (o nazwie Popularny Benek), jak również bardziej nietypowe propozycje, na przykład pizza Imprezowy Benek z serem, kebabem drobiowym, ogórkiem, papryką, kukurydzą, pomidorem i szczypiorkiem. Wegetarianie są w Grubym Benku mile widziani, przygotowano dla nich między innymi przesmaczną pizzę z pesto pomidorowym, serem, mozzarellą, suszonymi pomidory, prażonym słonecznikiem i rukolą. Wadą są stosunkowo wysokie ceny, na które narzekają klienci.
- Adres: ul. Hutnicza 1
- Ocena Google: 4,0
Jak rozpoznać, że pizza jest dobrej jakości?
Dobra pizza to nie tylko smakowity posiłek, ale także dzieło sztuki kulinarnej. Oto kilka wskazówek, na co zwrócić uwagę, żeby rozpoznać dobrą pizzę.
- Pierwszym i najważniejszym składnikiem dobrej pizzy jest ciasto, najlepiej z włoskiej mąki przeznaczonej specjalnie do pizzy, na przykład 5 Stagioni. Ciasto powinno być lekkie i puszyste, z chrupiącymi, wysokimi brzegami. Środek powinien być cienki, ale nie na tyle, żeby nie móc utrzymać ciężaru dodatków.
- Bardzo ważny jest sos. Dobry sos pomidorowy powinien mieć bogaty smak, ale nie na tyle, żeby zdominować resztę składników. Smak sosu powinien być też dobrze wyważony – nie za słodki, nie za kwaśny. Często używa się też oliwy z oliwek, zwykłej lub smakowej.
- Dodatki powinny być przede wszystkim świeże i dobrej jakości, najlepiej sprowadzane prosto z Włoch. Prawdziwa mozzarella di bufala, dobre prosciutto, aromatyczna bazylia – każdy z tych składników powinien dodawać coś wyjątkowego do całości.
- Dobrze skomponowana pizza odznacza się prawdziwą harmonią smaków. Wszystkie składniki powinny ze sobą doskonale współgrać. Jeżeli długo po jej spożyciu pizzy wciąż wspominasz jej smak, a Twoje kubki smakowe tęsknią za kolejnym kawałkiem - to pewny znak, że pizza była naprawdę dobra.