Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów odbył się w niedzielę 12 czerwca w Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni. Producenci z województwa świętokrzyskiego zaprezentowali najsmaczniejsze regionalne i tradycyjne produkty z województwa świętokrzyskiego. W konkursie biorą udział najwyższej jakości lokalne produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi, przy wykorzystaniu lokalnych surowców, według starych receptur.
Wśród wystawców, którzy prezentowali swoje wyroby w Tokarni, znaleźli się finaliści i zwycięzcy poprzednich edycji konkursu, członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Do konkursu zakwalifikowane zostały 34 produkty, przygotowane przez koła gospodyń wiejskich i producentów – członków Sieci oraz rolników. Gminę Mirzec oraz powiat starachowicki reprezentowała Pasieka Dobra Pszczoła Małgorzaty i Rafała Zacharskich z Małyszyna Dolnego - informuje Gmina Mirzec.
Do Pasieki Dobra Pszczoła powędrowała pierwsza nagroda W kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”. Nagrodzony został „Miód spadziowy z drzew iglastych”. Ten sam produkt w ubiegłym roku na Międzynarodowych targach Poznańskich „Smaki regionu” został nagrodzony złotym medalem.
Polecany artykuł:
To nie koniec dobrych informacji z Tokarni. Krajowa Kapituła Konkursu nominowała do nagrody ogólnopolskiej "PERŁA 2022" „Miód wielokwiatowy (wiosenny)”. Ten produkt w roku 2019 został nagrodzony w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionu pierwszą lokatą.
Organizatorami konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów byli: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Muzeum Wsi Kieleckiej - Park Etnograficzny w Tokarni.
Polub nasz fanpage ESKA Starachowice News na Facebooku! Znajdziesz tam najświeższe informacje z Twojego miasta i okolicy