Żółciak siarkowy w starachowickich lasach. Nazywany jest ... kurczakiem z lasu
Ten żółtopomarańczowy grzyb rośnie zwykle na pniach drzew liściastych, także w parkach. Żółciak siarkowy znany jest także jako huba siarkowa, huba żółta czy żagiew Rostafińskiego. Grzybiarze mówią o nim kurczak z lasu. I nie chodzi jedynie o kolor grzyba – odpowiednio przyrządzony do złudzenia przypomina w smaku białe mięso z kurczaka. Jak go przyrządzić? Zdradza nam Irek Gwóźdź.
Żółciaka można smażyć, dusić, gotować, marynować. Ja usmażyłem jak kotlety schabowe albo sznycle z kurczaka - do zrumienienia z obu stron. Są dobre na ciepło, ale na zimno też - ogólnie smakują właśnie jak kurczak na patelni - mówi Irek. Te ostatnie okazy znalazłem w Nadleśnictwie Suchedniów (Rezerwat Przyrody Świnia Góra), ale można je znaleźć również w starachowickich lasach. Moje ostatnie zdobycze udało mi się znaleźć w Starachowicach, nieopodal szlabanu przy Batalionów Chłopskich - dodaje Irek.
Żółciaki najczęściej rosną na starych wierzbach i innych drzewach liściastych takich jak dąb, robinia akacjowa, topola czy drzewa owocowe. Owocniki wyrastają zarówno na żywych, stojących drzewach jak i na powalonych kłodach.
Polub nasz fanpage ESKA Starachowice News na Facebooku! Znajdziesz tam najświeższe informacje z Twojego miasta i okolicy